Tudnivalok

Madagaszkár kb. 100 millió éve kezdett leválnia nagy déli kontinensről, a Gondvánáról és kelet felé „úszott”, egy darabig Indiával együtt, melytől 90 millió éve önállósodott.Az országot  Indonéziából érkezők népesítették be az első ezer év kezdetén, majd Kelet- Afrikából  és arab országokból  bevándorló kereskedők érkeztek és telepedtekle.Így, Madagaszkár igazi Ázsia és Afrika központja lett.Ázsiai,afrikai és arab hagyományokkeverékéből jött létre az érdekes és gazdag malgas kultúra.Hivatalosan 18 törzs él békébena szigeten immár több mint 2000 éve.Az ország szinte teljes elszigeteltsége miatt számos olyan élőlény él itt amelyeket csak és kizárólag Madagaszkáron láthatunk.Legyen egyszínű,legyen koronás vagy csíkos farkú plüss mackó? Legyen pici,többlábú, színt váltó vagy tollas ? – vagy csak különleges fű,fa,virág? Itt megtalálhatod a kedvenced!  De ha te Tudós és Felfedező vagy,ha neked ennél több,valami új kell ami elismerést és hírnevet hozhat – a Mada Trail megmutatja hol keresd !carte Mada general_m

Földrajzi fekvés

Madagaszkar az Afrikai keleti partjainal (500 km) talalhato, terulete 587 040 km², kiterjedésével akár egy minikontinensnek is tekintheto. A szomszédos Comore-szigetektől, Reuniontól és Mauritiustól eltérően nem vulkáni tevékenység eredményeként jött létre, hanem egész egyszerűen leszakadt az afrikai kontinensről néhány százmillió évvel ezelőtt. Lakói is különlegesek, hiszen őseik az indonéz szigetvilágból érkeztek erre a vidékre, később pedig kelet-afrikai bevándorlókkal keveredte.

Éghajlati adottságok

Madagaszkáron 2 évszakra osztható az év: forró, csapadékos nyár novembertől márciusig, valamint enyhe, száraz “tél”. A túrára legalkalmasabb időpont április és október között van. A trópusi részen ez a száraz évszak, míg a felföldön és a tengerparton sem nagyon csökken a hőmérséklet 20 C fok alá.

Szállások

A városokban egyszerű komfortos szállodakban, tiszta, saját fürdőszoba meleg vízzel. A túra alatt lodge-ban vagy szállodákban, de ezekben is saját illetve privát fürdőszoba lesz meleg vizzel.

Élelem, víz, alkohol

Madagaszkár fő étele a rizs. A malgas konyha általában nem annyira “zsíros” mint a magyar, nyugodtan ehetsz mindent, de mindig kérd ki túravezetőd ajánlatát. Csak palackozott vizet és jól átsütött ételeket fogyassz, ez a fő szabály! A csapvíz és a hámozatlan gyümölcs fogyasztása nem javasolt. Egyéni érzékenységnek megfelelõ utipatika összeállítását javallott. Alkoholos italokat csak boltokban és bárokban vásárolj!

Felszerelés

A túrának nincs különösebb felszerelés igénye. ami fontos lehet: kényelmes túracipő, hosszú vászonnadrág, kis méretű hátizsák, 1-2 pulóver, napszemüveg és naptej az erős napsütés ellen, valamint a biztonság kedvéért egy könnyű esőkabát.

Utazás

A túrázók létszámától függően jeep-el (4 főig), vagy mikróbusszal (4 főtől) utazol Toliary-ig. Onnan vissza a fővárosba helyi repülőjárattal. nem lesz szükséged, taxizásra, buszozásra stb. A túra úgy van kialakítva, hogy mindenhova túravezetőddel és csapattársaiddal együtt juthatsz el.

Pénz, bank

A madagaszkári pénznem a Malagasy Frank(MGA) azaz Ariary. Jelenleg 1€ = 2 800 Ariary. A bankok és számos hotel, illetve kereskedelmi egység elfogad hitelkártyát, utazási csekket és külföldi valutát, de érdemes a megfelelő összeget az érkezéskor a túravezető segítségével helyi pénzre váltani.

Áram és kommunikáció

Madagaszkaron az áram 220 V. Átalakító nem kell. Mobiltelefon használható (0,20 €/perc), de a hegyek között sok helyen nem lesz térerő. Internetkávézó a városokban van, ennek ára 0,08 € / ora; 3 mobilopertor letezik: Orange, Telma és Airtel. Ország hívószám:+261

 

 

Veszélyek

Madagaszkár mint egy átlagos nyugodt ország veszélytelen, de azért éjszaka nem utazunk a biztonság kedvéért. A közbiztonság jó, egyedül a nagyvárosokban fordulhat elő, hogy meglepetés érjen. Ezért nagy mennyiségű készpénzt sose tarts magadnál, ha esti sétára indulsz!

Oltások, gyógyszerek, higiénia

A meleg miatt szellős pamut ruházatot, kalapot, fényvédő krémet hozz. Szükseged lesz rovar- és szúnyogriasztó szerekre. Javasolt védőoltások: hepatitis A+B. Malaria ellen javasolt, az otthoni sajàt kezelöorvostol kellene megkérdezni.

Vízum

Érkezéskor egyelöre ingyen kaphato a repülőtéren. A vízum maximum egy hónapos tartózkodással.